Project

Kunstenaar-in-bedrijfsresidence

Geplaatst op 9 juni 2020, 13:20 uur

Hoe mooi is het om binnen bedrijven, organisaties, scholen kunstenaars een vaste rol te geven voor een tijd van ca. 3 tot 6 maanden? Dit is niet tijdelijk maar structureel. Ze komen, net als andere mederwerkers op de loonlijst. En ze gaan dan weer verder naar het volgende bedrijf of er komt een andere kunstenaar. Vooraf is er een gesprek over de werkzaamheden. Er zijn afspraken gemaakt tussen beide partijen. De kunstenaar krijgt zoveel mogelijk vrijheid om met iedereen in de organisatie te spreken, samen te werken en inzicht te krijgen in werkprocessen, ethische vraagstukken of over sociale aspecten binnen een bedrijf. Juist de minder toegankelijke onderwerpen, de zachte kant, onuitgesproken regels binnen een organisatie kunnen door een kunstenaar worden aangeraakt en vertaald in beeld. De kunstenaars schakelt tussen onderdeel zijn van en onafhankelijke observator. De manier waarop de kunstenaar uiteindelijk antwoord geeft komt tot stand vanuit zijn expertise en datgene wat er tussen bedrijf en kunstenaar is afgesproken. Het is een ontmoeting tussen onbekenden.

Toelichting

Ik zoek naar een structurele verbinding tussen kunstenaars en allerlei 'dagelijks-leven plekken' in de maatschappij. Ik wil de samenwerking tussen bedrijven/organisaties/scholen en kunstenaars structureel maken. Het wordt aftrekbaar voor de belasting wanneer je als organisatie voor een half jaar een kunstenaar op je loonlijst zet. 

Waarom wil ik dit? We leven in een transitie tijd. Ik wil het systeem waarin meer gezien wordt als het hoogst haalbare veranderen. Ik wil een bijdrage leveren op basis van een waarde die veel lastiger te benoemen is. De bijdrage zal van waarde zijn omdat er een logé in uw organisatie rondloopt die zijn eigen bed opmaakt. Hij/Zij kan processen, rollen en structuren benoemen zoals alleen vreemde ogen dat kunnen. En omdat kunst bij de wereld hoort gaan we de samenwerking aan. De inzichten kunnen bedrijven helpen nieuwe wegen in te slaan, kunnen ervoor zorgen dat ze nieuwe schepen kunnen bouwen. Voor de kunstenaar brengt het inspiratie, contacten en toont het waarden voor de samenleving. En wie weet kunnen we er in de toekomst voor zorgen dat flexibel werken vanuit persoonlijke waarden gemeengoed wordt voor iedereen. Niet alleen voor kunstenaars maar voor iedereen.  Hoe mooi zou het zijn als het gewoon wordt om iedere vijf jaar voor een half jaar ergens anders te mogen werken? Ergens waar je zelf voor kiest.

Er zijn voorbeelden genoeg waar kunstenaars en bedrijfsleven samenwerken. Ik heb zelf ook eerder in diverse projecten samengewerkt. Dit gaat voor mij verder. Juist doordat de kunstenaar op de loonlijst komt en je een afspraak maakt over welke thema's aanbod komen. En omdat het grotere doel is dat we gaan inzien dat meer geld niet de hoogste waarde heeft. Dat we ruimte geven aan een persoonlijke en maatschappelijk sociale groei, dat we andere waarden gaan waarderen, dat we mensen ruimte geven te ontdekken wie ze zijn en waar ze op hun plek zijn.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Dat we onszelf verbinden met anderen. Vanuit verschillende achtergronden in verschillende omgevingen. Dat we gluren bij de buren en daarmee onze eigen blik kunnen verruimen. Dat we om de vijf jaar weer na kunnen denken waarom we die afslag ook al weer hebben genomen.
Idee
Illustration
 

Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Astrid Ritskes


In winkels effect sorteren: Bedrijfsartist-in-residence

Ik wil een nieuwe sorteeringang introduceren. Producten in winkels zouden duidelijk geafficheerd kunnen worden opgedeeld naar mate van duurzaamheid. Producten met de minste aanslag op mens en milieu liggen bij elkaar, producten die een fikse aa...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Astrid Ritskes


In Trouw van 11 september 2020 is een opinieartikel geplaatst. Het schetst een beeld wat een kunstenaar zou kunnen betekenen wanneer deze in een winkelomgeving een plek als bedrijfsartist-in-residence zou innemen.

https://www.trouw.nl/opinie/maak-duurzame-aankopen-makkelijker-ook-zonder-bril~ba4e74a...

lees meer
1
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Dorchess de Koning

ma 11 januari 2021 17:24
Ik wil ook wel meedenken. Organiseer je een werksessie?

Astrid Ritskes

vr 15 januari 2021 15:56
Hallo Dorchess, dank voor je reactie. Op dit moment heb ik nog niet direct een werksessie in de planning staan. Ik zou het wel leuk vinden eens met je in gesprek te gaan over het project. Met vriendelijke groet, Astrid Ritskes