Project   

bizarre productieketens of 'de dingen die ons omringen'

A
Geplaatst op 23 oktober 20, 09:53 uur

wat komt er allemaal kijken bij de dingen die we kopen? welke weg hebben de dingen waarmee we ons omringen, die we eten, of gebruiken, of weggooien, afgelegd?

ik wil een poging doen deze bizarre productieketens in beeld te brengen. geen oordeel, geen cijfers, enkel: hoe werkt het en wat en wie komen erbij kijken? hoe complex zit ons systeem in elkaar?

Toelichting

tekeningen in navolging van de franse filosoof bruno latour. met de actor-network-theorie wil hij ons trainen om de mens weer als onderdeel van een netwerk te zien; de mens niet langer als de baas van alles en de wereld, maar als onderdeel daarvan. de mens staat er niet boven.  ik probeer zulke netwerken in kaart te brengen. 

E-mailadres
l.mentink@gmail.com
Gewenst resultaat laten zien hoe complex onze consumptiemaatschappij in elkaar zit. misschien ook hoe absurd. misschien wordt de vraag opgeroepen of het anders kan. of het zoveel moet. misschien ook niet.
een netwerk in kaart gebracht naar aanleiding van het 'parlement van de dingen' door building conversation, in navolging van bruno latour, met als casus de containerramp met de msczoe in 2019
een eerste poging om de productieketen van onze Hollandse paprika in beeld te brengen (naar aanleiding van het artikel van Annemieke Hendriks in de Groene Amsterdammer uit 2011)
een eerste poging om het netwerk rond melk in kaart te brengen; van de koe en wat de koe eet en uitstoot en het effect daarvan, tot het advies van de consumentenbond om twee glazen melk per dag te drinken, en de stimulering vanuit de eu en de melkproductenfabrikanten om aan schaalvergroting te doen, en de stimulering van de eu en de regering om aan schaalverkleining te doen mbt de stikstofdoelen, en de stimulans tot export, etc etc...
1 project-update

laura mentink

11-dec-2020 13:54
Project volgens planning

project begint zich te vertakken. allereerst wordt het een boekje 'de dingen die ons omringen' 

een prentenboek - over tien dingen* uit het leven van mijn achtjarige Ghanese buurjongetje Manuel. twintig prikkelende tekeningen laten zien welke weg die dingen hebben afgelegd om bij Manuel te komen en ...

Lees meer
0

Open de update in eigen pagina