Project

De toekomstverkiezing

Geplaatst op 6 januari 2022, 10:39 uur
Illustration

In de week van 16 maart 2022, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, houden we een Verkiezing van de Toekomst. Alle inwoners, dus ook kinderen, kunnen stemmen voor het Nederland van 2050. 


Wat is een goede wereld? 

Welke keuzes willen we maken?

Wat is het belangrijkste voor ons en voor generaties die nog komen?


Het project bestaat uit drie onderdelen: een verhalenoogst, de toekomstverkiezing en het toekomstberaad.

 

Hiervoor zoeken we jouw hulp!
Kun je luisteren, schrijven, tekenen of versterk je ons communicatieteam, onderwijs-werkgroep of initiatieven-collectie?
Geef je op via deze link - dan houden we je op de hoogte...

Toelichting

Het project bestaat uit drie onderdelen: een verhalenoogst, de toekomstverkiezing en het toekomstberaad.


Verhalenoogst: We vragen 2000 burgers en jongeren verspreid door heel Nederland: wat maakt de plaats waar jij woont tot een goede plek? En hoe versterken we dat goede?

Op basis van de antwoorden ontwikkelen we 12 mogelijke toekomstbeelden over een goede wereld in 2050. In elke gemeente organiseren we hiermee rond 16 maart de Toekomstverkiezing. De uitkomsten presenteren we aan de verkozen gemeenteraden. We nodigen hen uit om zich niet alleen over de komende vier jaar te buigen, maar ook over de komende 25 jaar. Daarmee krijgt de volgende generatie een plek in het lokale beleid. 
De uitkomsten gaan vergezeld met een helder overzicht aan bestaande bewonersinitiatieven, sociale ondernemingen, pioniersprojecten en artistieke ideeën die er nu al zijn. Zo bieden we de lokale bestuurders concrete stappen die zij kunnen zetten naar een goede toekomst. 
Elke maand spreken we met hen, en nemen we een stap naar een lokaal toekomstberaad op 25 september, SDG action day.  


Onze wereld wordt ons als iets vanzelfsprekends gepresenteerd, maar is dat wel zo? 


Grote vragen over de toekomst krijgen vaak weinig aandacht. We zijn immers bezig met dagelijkse dingen. Verplichtingen, leuke of nuttige zaken. En soms ook met problemen die schreeuwen om een oplossing. Intussen zitten we met een wereld die gewoon doordraaft in oude sporen. Ook al lossen we elke dag een probleem op, we staan niet stil bij de onderliggende structuren van de samenleving. Deze structuren bepalen de richting van waar we naar op weg zijn. Ze brengen ons naar de toekomst. 


Wat zouden we anders doen, als we als burgers echt zouden kunnen kiezen? 

Over welke idealen kunnen de meeste mensen het eens worden? En wat betekent het voor de gang van zaken als het duidelijk is dat er een grote meerderheid is die een aantal fundamentele zaken zou willen veranderen, en we binnen de lokale en landelijke overheid ook daadwerkelijk ruimte maken voor de lange termijn?

Dit gaan wij in de praktijk onderzoeken. Niet uit nieuwsgierigheid, maar omdat wij zien dat het huidige politieke systeem niet in staat lijkt om de koers van de samenleving echt te verleggen. 

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen
Gewenst resultaat Een actieve verbinding tussen idealen, praktische initiatieven en daadkrachtige bestuurders.
Deel dit: