Project

onderzoeksproject omtrent conservatie van marine dieren: De Geharde Rug

Geplaatst op 18 maart 2022, 16:32 uur
Illustration

Afgelopen drie jaar werkte ik aan een artistiek onderzoek in Ghana, bij een zeeschildpadden conservatie team. Inmiddels heb ik een documentaire afgerond en zoek ik verbindingen met wetenschappers, natuurorganisaties en journalistieke media om het gesprek m.b.t. West-Afrika als onderdeel van ecologische mondiale gespreksvoering verder te openen! Interesse? Stuur me een bericht en kijk op www.mirthedokter.nl pagina Film De Geharde Rug

Toelichting

De Geharde Rug – Een documentaire roadmovie over doorzettingsvermogen en het antwoord op de vraag waarom de zeeschildpad van zo’n ongekende waarde is…
Hoe een klein verhaal groot kan zijn. 
 
In de film reis je mee met de Arnhemse kunstenaar Mirthe Dokter naar Ghana, waar zij de Ghanese seaturtle protector Uncle Raf ontmoet. We komen terecht in zijn vissersdorp en lopen mee in zijn strijd voor de reusachtige leatherback seaturtle, nog de enige in haar soort. 
 
In De Geharde Rug wordt film gecombineerd met analoge animatie middels houtsneden, tekeningen en overhead animaties. De geharde Rug is een eerste samenwerking tussen Arnhemse filmmaker Rian van den Boom en Mirthe Dokter, ondersteunt door Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland en i.s.m. componist Miguel Boelens.
 
Tevens toont de film een cross over tussen Mirthe (kunstenaar) en marine ecoloog dr. Marjolijn Christianen (WUR). Samen onderzoeken zij hoe storytelling een relevante bijdrage kan leveren binnen onderzoeken naar migrerende diersoorten. De film schijnt een licht op West-Afrika, een vaak vergeten gebied binnen mondiale gespreksvoering. Tevens geeft het inzicht in hoe klimaatveranderingen aan de orde van de dag zijn in plekken ver van ons vandaan. 
 
Wordt getoond in combinatie met een aftertalk door Mirthe Dokter, Rian van den Boom en ecoloog Marjolijn Christianen.

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen
Lopend
Illustration
animatiebeeld uit documentaire, linodruk

Deel dit: