Project

Een vakantie in een Ecoregio in Frankrijk

Geplaatst op 7 maart 2021, 13:38 uur

Ik heb het plan om een Ecoregio op te starten rond Argentat in Frankrijk. De Ecoregio is een lokale economie met een ecologische basis. Deze zomer ga ik presentaties houden over alle aspecten van autonoom en zelfvoorzienend leven. Je bent van harte welkom om te kijken of de omgeving je aanspreekt en om contacten te leggen. een Ecoregio is groot genoeg om lekker op jezelf te wonen en klein genoeg om alles op de fiets te doen. Zelf ben ik ecologisch architect en ik ben een bouwmaterialen winkel gestart met ecologische en 2e hands bouwmaterialen. Ik richt mij voornamelijk op zelfbouwers en ben gespecialiseerd in kleine huisjes die zijn geïsoleerd met strobalen, of die verplaatsbaar zijn. Het is de bedoeling dat de lokale economie parallel wordt opgestart aan de huidige economie en dat een lokale munt onderdeel is van het plan.

 

Toelichting

Het belangrijkste obstakel voor de opstart van een Ecoregio is de huisvesting. In praktijk zijn er nauwelijks terreinen te koop en als je een terrein hebt is het erg lastig om vaklieden te vinden die je huisje willen bouwen en vervolgens vragen ze enorme bedragen. De oplossing zit voor mij in het zelfbouwen van een verplaatsbaar huisje. Als je geen ervaring hebt en je gaat improviseren, dan kom je niet ver. Als je met een ikea achtig bouwplan kunt starten en bovendien geholpen wordt als je er niet uitkomt. Dan is het een ander verhaal.

Mijn motivatie voor het opstarten van OikosLibre is het toegankelijk maken van een eenvoudiger en meer ongedwongen wereld. Libre staat naast 'vrij' in het frans ook voor los, onbelemmerd, beschikbaar en toegankelijk voor iedereen. Vrij van schuld, vrij van gif. We werken aan een OikosLibre, een vrij thuis. Een Oikos is voor mij de omgeving waar je 90% van de tijd bent. Als alles lokaler en kleinschaliger wordt is de kwaliteit van jou Oikos belangrijk en alles wat je leuk vindt zou er moeten gebeuren. Een behoorlijk aantal Oikoi vormen samen een Ecoregio.  De Ecoregio's staan weer in contact met andere Ecoregio's die net zo goed in het buitenland kunnen zijn.

Ik heb 2 verplaatsbare huisjes ontworpen. Jade en Carnelian. http://www.oikoslibre.org/jade.pdf  http://www.oikoslibre.org/carnelian.pdf Het doel is zelfbouwers vinden. Je betaalt een éénmalig bedrag en ontvangt dan het bouwboek, met alle détails. Je wordt dan ook lid van OikosLibre en ik ga in beeld brengen wat iedereen aan het bouwen is, er komt een forum om uit te wisselen en in de toekomst wil ik hier ook 2e hands huisjes aan bieden. Ze zijn verplaatsbaar dus er is altijd wel een plek te vinden voor een mini huisje.  Ieder bouwboek krijgt een uniek woord, thema, of je eigen naam en je signeert je werkstuk met deze naam. Je kunt een aanvraag doen om je huisje te laten certificeren volgens OikosLibre kwaliteits en duurzaamheids normen. Je krijgt dan een 3D geprint OikosLibre logootje dat je in je huis op een leuke plek kunt aanbrengen.

Door te letten op kwaliteit en het voorkomen van slechte kopieën wil ik een soort garantie geven en een zekere duurzaamheid en  waardevastheid garanderen. Verder is het zo dat de openingen en andere uitrusting in de huisjes dezelfde maat krijgen en dat onderdelen daardoor uitgewisseld kunnen worden. Vervolgens wil ik op zoek gaan naar investeerders die beleggen in de materialen. Als de bouwer een gecertificeerde versie bouwt is dit een waardevaste belegging. Op deze manier wordt het hele verhaal ook toegankelijk voor pioniers zonder budget.

Een aantal huisjes is beschikbaar voor gebruik door de investeerders. Rente wordt niet geboden. Wie geld met geld wil verdienen doet dat maar op de beurs. Ook kunnen de investeerders bijvoorbeeld voor 'materiaal aandelen' groenten kopen uit de tuinen rond de huisjes. De huisjes worden zo langzaam eigendom van de bewoners.

Ook zou ik graag een aantal huisje voor de verhuur willen bouwen. Verder daag ik iedereen uit om een maffe variant te verzinnen, zonder dat je de module zelf verandert. Het doel is dat de onderdelen uitwisselbaar en de modules koppelbaar blijven. Het allerbelangrijkste is wel het gebruik van duurzaam hout. Zonder kaalkap. Daar kan ik hier in Frankrijk goed aankomen bij www.avenirforet.com  Die zitten om de hoek hier. Je kunt natuurlijk ook helemaal je eigen huisje verzinnen. Het is misschien handig om het huisje te voorzien van zeecontainer bevestigings punten.  Iedere vrachtwagen kan dan je huisje meenemen. Let wel op de hoogte. 3m is zo ongeveer het maximum voor de totale hoogte van je bouwwerk. Je kunt ook het huisje op een trailer bouwen. Het grootste probleem is dan het gewicht. In praktijk kun je alleen met lichte materialen werken en verder is de ideale plek voor een grote opening het midden. Daar zitten bij een trailer de wielen. Als je een huisje niet iedere paar maanden gaat verplaatsen zou ik het op prefab betonvoetjes zetten. Met een systeem van een autokrik en uitschuifbare poten kun je het geheel op een aanhanger of vrachtwagen krijgen zonder kraan.

De kreet 'radicale regionalisering' spreekt me aan. https://www.degrotetransitie.nl/actueel/2019/mondiaal-gesleep-naar-radicale-regionalisering/

Mijn versie van radicaal is dat ik geen toestemming meer ga vragen aan ambtenaren en dat ik ook niet om subsidie ga leuren. Voor mij is de overheid het probleem. Ik wil zelfs beweren dat de overheid het enige probleem is. In mijn opstarttijd, 30 jaar geleden, voelde ik mij verbonden met de kleine aarde en de 12 ambachten. Hier in Frankrijk ben ik betrokken bij een aantal ecodorpen die maar niet van de grond komen. Daarom ben ik de oplossing op de schaal van een kleine regio gaan zoeken. Je zit dan minder opelkaar. Verder ben je vrij om de ruimte te vinden om op te starten zonder dat je daarvoor toestemming nodig hebt.

Begrijp me niet verkeerd. OikosLibre is niet een beweging tegen het bestaande. Het is een beweging die zich parallel ontwikkelt en alles draait om een zo positief en inspirerend mogelijk alternatief te creëren. De overheid praat ons nu een schuldgevoel aan zonder een duidelijke uitweg. Dit grenst aan een soort mentale mishandeling. Er is wel een alternatief en we kunnen morgen beginnen. Als we wachten op toestemming gebeurt er nooit iets. Ik wacht al 30 jaar. We zullen op zoek moeten naar de marges in de maatschappij, waar verandering niet direct op weerstand stuit. Als je een OikosLibre huisje ziet dan hoop ik dat iedereen denkt: Wat leuk!  Heel voorzichtig kom ik met de vraag of onze toekomst eigenlijk wel modernistsch vorm moet worden gegeven. Mijn voornaamste inbreng zou zijn dat ik graag een rol wil spelen om huisjes te ontwerpen die qua sfeer aansluiten bij de streek. Het mag best een beetje truttig, iets van Anton Pieck.  De huisjes wil ik met elkaar verbinden door een fietsroute. Het geheel moet een toeristische attractie worden en sommige huisjes zijn te huur. Het idee van een Ecoregio is het terugvinden van een lokale culturele identiteit.  De huisjes zouden ook compleet begroeid kunnen zijn. Een ecoregio in een buitenwijk van een stad zou natuurlijk best modernistisch kunnen zijn , maar ik begin me zo langzamerhand af te vragen of de mensen hier eigenlijk op zitten te wachten. Er moet veel meer inbreng komen van de bevolking in hoe onze omgeving eruit ziet. Kleine verplaatsbare huisjes zijn die ideale proeftuin voor esthetiek. Zelfbouw is de sleutel naar bijzondere huisjes en als je zelf eigenaar bent dan komt je inspanning jezelf ten goede en je inspireert en motiveert anderen.

Mijn project zou ook in Nederland kunnen werken. Je kiest een regio , gaat samen werken met de boeren, je zet kleine verplaatsbare autonome huisjes op het terrein van de boer. Ik wil alleen wel huisjes met een bepaalde culturele of sculpturale waarde. Standaard Ikea huisjes vind ik helemaal niks. Je zorgt dat de boer en eventuele omwonenden het naar hun zin hebben en gaat aan de slag met kleinschalige landbouw.

Het wordt een soort éénzijdige Green Deal. De overheid moet zich helemaal kapot schamen dat ze na 30 jaar nog steeds met geen enkel duurzaam voorstel zijn gekomen dat echt hout snijdt.  Er is heel veel geklets en fake duurzaam. Biomassa centrales zijn het absolute dieptepunt wat dat betreft. In één klap los je het woning probleem op en een deel van de Green Deal is dat de deelnemers de C/10 challenge aangaan. Je deelt je consumptie door 10.  In ruil daarvoor 'neem' je het recht om niet meer mee te doen en je gaat wonen op een plek waar dat eigenlijk niet mag #ikdoenietmeermee en 'occupy' krijgen een heel nieuwe betekenis zo. Absolute randvoorwaarde is dat je er geen rotzooi van maakt. Onder je huisje is een berging of klein atelier. Je hebt een fiets en een auto huur je. Verder is er geen tuin. Het geheel is verplaatsbaar. 

Los hiervan kun je in Frankrijk op cursus komen. In mijn atelier staan de huisjes op ware grootte. Verder kan ik basis ontwerpen tegen een uurtarief aanpassen. Ook kan ik je op afstand helpen als je vragen hebt. Verder werk ik graag aan ontwerpen op maat. Het probleem is alleen dat er erg veel werk gaat zitten in het helemaal bouwbaar maken van een klein huisje. Je hebt het dan zomaar over honderden uren. Vandaar dat ik basismodellen verkoop. Verder lijkt het me leuk als meubelmakers of installateurs specifieke onderdelen aanbieden die lastig te maken zijn en een lange levensduur hebben. Het idee is dat de module zelf nooit weggegooid wordt. Misschien moet de gevel na 50 jaar vervangen worden of is het interieur aan renovatie toe. Ik wil de cirkel doorbreken van goedkope wegwerp en meer gaan denken in de sfeer van dingen die je na 100 jaar nog in een antiekwinkel vindt. Met een goed ontwerp en wat begeleiding is ambachtelijke kwaliteit maken ook goed zelf te doen. Als je de helft van de tijd die je nu op internet en voor de tv zit, zou besteden om je handen uit de mouwen te steken, zul je merken dat er heel veel mogelijk is. Bovenalles, bouwen aan je eigen toekomst is gewoon leuk.

Ik ben dit nu allemaal aan het uitwerken en laat mij sturen door de vraag. Ik ga mij richten op het gebied rond Argentat in Frankrijk. Het is het handigste als ik zelf mee kan helpen bij de eerste huisjes en eventuele problemen ter plekke kan oplossen. Later is er wellicht ook in Nederland een markt voor. Ik heb mensen nodig die hun eigen mini huis gaan bouwen. Met name zoek ik dan mensen die hierin door willen groeien en vervolgens anderen kunnen helpen en dan niet alleen met bouwen, maar ook met het opzetten van een moestuin of voedsellandschap. Als je in een soort atelier verband meerdere huisje tegelijk bouwt kan dit een heel leuk centrum voor innovatie worden. Vooral wil ik graag dat de naam OikosLibre ermee verbonden is. Ik zoek kwartiermakers voor het leggen van contacten en het vinden van terreinen voor kleine verplaatsbare huisjes, met daaromheen de mogelijkheid voor een grote moestuin of voedselbos. Ook zou contact kunnen worden gezocht met boeren die samen met de pioniers een stuk grond willen omvormen in voedselproducerend landschap met lichte tijdelijke bebouwing. Je hebt geen tuin en je maakt geen rommel. Iedere tussen fase van het projekt moet er ook leuk uitzien. Als het project af is ga je met je huisje naar de volgende lokatie. Tot slot zoek ik mensen die de communicatie en dagelijks beheer willen verzorgen. Ook kom ik graag in contact met iemand die wil werken aan de juridische structuur en bedrijfsvorm. Ik ben zelf nogal een kluizenaar en ik wil mij in de toekomst voltijds gaan richten op ontwerpen en visualiseren van een nieuwe wereld.

https://oikoslibre.org/ristrilin/  Om je verder in te lezen

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Zelfvoorzienend en Low budget leven in de marges van de westerse maatschappij. Een leven dat je deelt met gelijkgestemden in een omgeving met heuvels, bossen en rivieren. Concreet zoek ik pioniers die de eerste huisjes zelf willen gaan bouwen. Verder zoek ik plekken waar de verplaatsbare huisjes kunnen staan. De bedoeling is ook dat je ze zou kunnen huren.
Init.
Illustration
 
Documenten
Deel dit:
2 reacties

Henk van der Veen

do 8 april 2021 13:44
Mooi project, en fantastisch uitgewerkt Peter, zo compleet, prachtig. Succes! Ken je ook dit project? https://peelnatuurdorp.nl/tiny-houses-2/
Ik zou best graag meedoen trouwens, helaas is mijn financiële uitgangspositie nihil. Maar jouw huisjes zijn wel de best betaalbare die ik tot nu toe tegenkwam.... lees meer