Project
Init.

Lapje Grond

Geplaatst op 3 december 2020, 13:16 uur

Wat gebeurt er als je een tijd lang al je aandacht richt op een willekeurig lapje grond van 1m2?  En vanuit nieuwsgierigheid kennis maakt met dit stukje grond onder je voeten? 

Vaak staan we pas stil bij de grond onder onze voeten als we het ergens voor nodig hebben, als er iets in de weg staat, of als we er iets heel mooi of bijzonder aan vinden. Maar wat gebeurt er als je eens een tijdlang stilstaat bij een willekeurig, in het eerste opzicht onbenullig, lapje grond en daar intensief kennis mee maakt? Wat levert dat op? Wat kun je daarin ontdekken? Over jezelf, over het lapje grond, over de relatie tussen jou en het lapje grond. En wellicht over wat het betekent om mens te zijn op dat lapje grond.


Toelichting

Waarom?
Veel mensen verdwalen in de grootsheid van ecologische vraagstukken waar we mee kampen. Wat kan en moet ik wel en niet doen, of wat moet ik laten? Wie ben ik als onderdeel van deze grote vraagstukken, op deze enorme planeet? Ester en Anne zien dat we midden in een paradigmaverschuiving zitten die bevraagt hoe we naar onze rol als mens op deze planeet aarde kijken.

Met Lapje Grond willen we deze grootse thematiek terugbrengen tot een vierkante meter. En daarbinnen beginnen bij het begin: kennis maken. Elke relatie begint met kennis maken. Hoe goed kennen we de grond onder onze voeten al? 

Aan de hand van een fysieke toolbox (met daarin zowel materialen als vragen, nog in ontwikkeling) nodigen we mensen uit om op zo veel mogelijk verschillende manieren ‘kennis te maken’. Ook manieren waartoe je vanuit jezelf misschien minder geneigd bent (rationeel, sensitief, lichamelijk, vanuit verschillende perspectieven et cetera).

 

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat Op langere termijn zien we voor ons dat Lapje Grond een beweging wordt: door heel Nederland wordt kennis gemaakt met uiteenlopende lapjes grond. De ervaringen van mensen die kennis hebben gemaakt komen samen op een digitale kaart met beelden en verhalen. De lapjes grond vormen samen een nieuw weefsel van stukjes grond waar (nieuwe?) relaties worden gelegd tussen mens en niet-mens. Een relatie begint immers altijd met kennis maken.

Deel dit:
5 reacties

ineke van Vlimmeren

Hoihoi, ik wil in mijn eigen omgeving aan de slag met Lapje grond. Kun je wat meer vertellen over de werkwijze en de Toolbox ?
wo 19 januari 2022 13:30

Godert Verbiest

Hoi Anne en Esther, Wij hebben elkaar online ontmoet laatst.
Bij deze nog wat feedback.
Ik heb redelijk wat ervaring met educatie.
Moest denken aan:

project het bewaarde land: https://www.ivn.nl/het-bewaarde-land
D Lees meer
do 17 december 2020 12:01

Henk van der Veen

Mooi project! Doet me denken aan hoe we tijdens een trainingsweekeinde van de klimaatbeweging in de bossen bivakkeerden bij Zeist. Ik deed toen hetzelfde, ging me focussen op de kevers en torretjes die de gebouwen invlogen, liep een stukje bosgrond in en ging precies zo op microniveau inzoomen. Voor Lees meer
ma 11 januari 2021 23:34

Ester Heiman

He wat leuk Henk, om dit te horen! Precies het effect wat we beogen met Lapje Grond!
do 14 januari 2021 12:20

Jenny de Bode

Wat een mooi initiatief! Ik loop straks met een ander gevoel mijn kleine tuin in!
vr 12 maart 2021 11:43
Wil je reageren? Meld je dan aan.